Centrum Doradztwa Zawodowego i Wspierania Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie - Centrum DZWONI

Podczas jednego z listopadowych warsztatów kulinarnych organizowanych w ramach projektu „BAZA – Bezpiecznie – Aktywni – Zdrowi – Ambitni” nasi Uczestnicy gotowali w towarzystwie wyjątkowych gości –  Pani Anny Petryny – właścicielki Studia Kulinarnego FUDIO, w którym odbywają się zajęcia kulinarne oraz Pana Mariusz Wołosza – Prezydenta Bytomia. Po krótkim wstępnie Pani Ani, która opowiedziała o swojej drodze do profesjonalnego gotowania, wcześniejszych pracach i doświadczeniach, które doprowadziły ją do pracy zgodnej z jej największą pasją i dzielenia się z nią z innymi, wszyscy przystąpili do wspólnej pracy. Daniami głównymi do przygotowania przez grupę były pieczone papryki faszerowane ryżem, szpinakiem, pieczarkami i serem oraz sałatka z brokułów z serkiem feta. Okazało się, że obecność tak wyjątkowych gości nie zakłóciła prac w kuchni, a wręcz przeciwnie – wszyscy szybko odnaleźli się w swoich działaniach, podzielili zadania, a ich współpraca zakończyła się wspólnym pysznym obiadem. 

Warsztaty okazały się przykładem owocnej współpracy osób z niepełnosprawnością, Centrum DZWONI, lokalnych władz i przedstawicielki bytomskich przedsiębiorców.