Centrum Doradztwa Zawodowego i Wspierania Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie - Centrum DZWONI

Każdy z nas zna powiedzenie „gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść”, ale uczestnicy projektu BAZA, na przekór tym słowom, pokazują, że w zespole tkwi ogromna siła i potencjał. Ponadto wspólne działanie prowadzi do pysznych i zdrowych efektów. Warsztaty praktyczne z zakresu zdrowego odżywiania się odbywają się w Studiu Kulinarnym Giancarlo w Warszawie. 

W trakcie zajęć uczestnicy, przy wsparciu prowadzących, zdobywają umiejętności w zakresie gotowania, zdrowego odżywiania, tworzenia listy zakupów i kupowania poszczególnych produktów, planowania posiłków, odkrywania nowych smaków, a także łączenia różnych, nieoczywistych, składników.

Program w oparciu o potrzeby i inspiracje uczestników, został podzielony tematycznie na śniadanie, obiad, kolację. W trakcie zajęć przygotowaliśmy owsiankę, łososia z kaszą bulgur i szpinakiem, pitę grecką z halloumi i tofu, krem ze szpinaku, zupę meksykańską, koktajl mocy z owoców i napoju roślinnego, sałatkę z rukoli i pomidorków, sok cytrusowy, a także wiele innych potraw

Zajęcia w studiu kulinarnym są również świetną okazją do zintegrowania się uczestników, spędzenia wspólnie czasu, nawiązywania nowych znajomości, odkrywania siebie w nowych rolach. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze rozmowy zawsze toczą się w kuchni, a później przy stole.