Centrum Doradztwa Zawodowego i Wspierania Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie - Centrum DZWONI

Z reguły przywiązujemy zbyt dużą uwagę do norm czy ilości składników odżywczych, dzielimy żywność na zdrową i niezdrową, dobrą i niedobrą. Spojrzenie na to zagadnienie z innej perspektywy przedstawił uczestnikom projektu specjalista ds. dietetyki skupiając uwagę głównie na prawidłowych nawykach żywieniowych.  Udowodnił, że zdrowe  jedzenie może być smaczne, kolorowe i różnorodne. Prowadzone zajęcia były niezmiernie ciekawe, przeplatane różnego rodzaju aktywnościami. Graliśmy w gry planszowe, które służyły ugruntowaniu nabytej już wiedzy. Warsztaty pokazały uczestnikom, które witaminy i składniki odżywcze znajdują się w poszczególnych produktach, ile potrzebuje ich organizm do prawidłowego funkcjonowania. Uświadomiły również, co oprócz jedzenia ma wpływ na nasz stan zdrowia, jakie choroby i dolegliwości mogą być następstwem złych zwyczajów żywieniowych. Na warsztatach omówiono także zalecenia żywieniowe w najczęściej występujących chorobach jak: nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca. Beneficjentom projektu zostało zmierzone ciśnienie, które pokazało, które osoby ewentualnie powinny skorzystać z opieki medycznej. Zaprezentowana piramida zdrowego żywienia w dużej mierze ułatwiła uczestnikom przyswoić zasady zdrowego odżywiania. Wizualnie przedstawione następstwa nieprawidłowego dbania o własne zdrowie utrwaliły ich w przekonaniu, że przekazane informacje są bardzo ważne i istotne w celu utrzymania zdrowego organizmu.